Skip to main content

Vitaliteit

Lichamelijk en geestelijk vitaal, willen wij allemaal!

Vitaal is energie hebben en krachtig in het leven staan, het roer zelf in handen nemen.

Vitaliteit is een term die gebruikt wordt om te verwijzen naar het algemene gevoel van welzijn en energie dat iemand ervaart. Het kan ook worden gebruikt om te verwijzen naar de algehele gezondheid en kracht van een persoon of organisme. In het algemeen kan vitaliteit worden gezien als een metafoor voor hoe goed iemand in staat is om te functioneren en omgaan met de uitdagingen van het leven.

Eenieder maakt veel mee in zijn leven, het leven is als een hartslag met hoogte- en dieptepunten.

Wat je overkomt en meemaakt kun je vaak niet veel invloed op uitoefenen, Hoe je ergens in mee gaat, heb je zeker wel invloed op. Je kan er vaak sterker van worden. Er is geen mens zonder rugzak. Eenieder heeft heroriëntatie fases in zijn leven, waarin je je afvraagt: "Vind ik wat ik doe nog wel zo leuk? Wat wil ik eigenlijk, waar gaat mijn bloed sneller van stromen, ben ik nog bij mijn drijfveren?" Deze heroriëntatie fase zorgt ervoor dat je de dingen doet waar je blij van wordt. Veel mensen negeren deze fase en komen steeds verder van hun drijfveren af te staan en raken opgebrand. De vitaliteitstraining zorgt ervoor dat je weer weet waar je voor staat en jezelf in je kracht helpt.

6 tips hoe je vitaal kunt worden en blijven

  1. Heb ik zingeving in mijn leven, wat zijn mijn drijfveren en doe ik de dingen waar ik blij van word? Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken!
  2. Maak sociale contacten. Het is belangrijk om verbonden te blijven met andere mensen en om steun te krijgen van vrienden en familie. Probeer regelmatig afspraken te maken met mensen die belangrijk voor je zijn en neem de tijd om te praten en te luisteren naar elkaar.
  3. Positief denken! Verminder stress. Stress kan een negatief effect hebben op je fysieke en mentale welzijn. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals meditatie of diep ademhalen, en door tijd te nemen voor jezelf om te ontspannen en te genieten van activiteiten die je leuk vindt.
  4. Bouw rustmomenten in de dag. Dit houdt in dat je bewust geniet van je kopje koffie of thee. Geniet va de douch, of fietsen, of even dat gezellige praatje. Zorg voor voldoende slaap. Een goede nachtrust is belangrijk om het lichaam en de geest te laten herstellen en te voorkomen dat je moe wordt. Probeer elke nacht minstens 6-8 uur te slapen.
  5. Blijf bewegen. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen om je bloedsomloop en je spieren en gewrichten soepel te houden. Probeer elke dag minstens 30 minuten matig intensief te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of zwemmen.
  6. Eet gezonde voeding. Zorg ervoor dat je een evenwichtige en gevarieerde voeding krijgt met voldoende groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Vermijd voedsel dat veel suiker, verzadigd vet en zout bevat.

Vitaliteitsworkshop, zijn erop gericht dat je mentaal en lichamelijk vitaal voelt. Je weet wat je drijfveren zijn, waar je energie van krijgt en hoe je kan zorgen dat je dingen doet waar je energie van krijgt. Het helpt je communicatie te versterken, zodat je assertief kunt reageren en niet over je grenzen heen gaat. Bewustwording hoe je gezond gewicht kan krijgen en houden en intrinsiek gemotiveerd bent om het roer zelf in handen te nemen.

Elke deelnemer aan de workshops zal andere doelen hebben. De ene deelnemer wil beter kunnen slapen, de ander beter voor zichzelf opkomen en een ander wil een gezond gewicht. Tijdens de workshops komt alles aan bod en eenieder werkt aan zijn eigen doelen. Er zijn vier workshops, die je allemaal volgt. Je eigen leerdoelen lopen komen bij alle vier de workshops terug. De opbouw van de vitaliteitsworkshops zien in het algemeen als volgt uit:

  • De eerste workshop begint met een korte introductie waarin de doelen en verwachtingen van de workshop worden uitgelegd en de deelnemers de kans krijgen om zichzelf voor te stellen. Zingeving en je drijfveren staan hierin centraal. Alsook voeding en bewegen.

    Workshop twee gaat met name over sociale contacten, je manier van communiceren en positief denken. Hoe zorg je ervoor dat je van je energievreters je energie gevers maakt.

  • Workshop drie gaat over zingeving, voeding en bewegen. Welke neurotransmitters maak je aan bij welke activiteiten, waardoor je jezelf beter gaat voelen. Wat gebeurt er in het lichaam als je beweegt en hoe kun je bewegen in je dagelijks leven inbouwen. Welke uitdaging werkt voor jou om lichamelijk vitaler te zijn en blijven.

    Workshop vier kijkt ook in de toekomst, op langer termijn en wat doe je om ervoor te zorgen als je later in huisje "Weltevreden" woont, je kunt zeggen: "Ik heb het leven geleefd wat mij lief is!"

  • Kinderen opvoeden en begeleiden als ouder in de pubertijd is geen gemakkelijke opgave. In de workshop wordt ingegaan op bijvoorbeeld onderstaande tips:

    1. Communiceer open en eerlijk: Moedig je kind aan om hun gevoelens, gedachten en zorgen uit te spreken, en probeer zonder oordeel te luisteren.
    2. Stel duidelijke grenzen en regels op: Communiceer duidelijk je verwachtingen en gevolgen voor gedrag, en hou je daaraan.
    3. Moedig onafhankelijkheid aan: Laat je kind eigen beslissingen maken en verantwoordelijkheden opnemen naarmate ze meer capabel en volwassener worden.
    4. Steun hun interesses en hobby's: Moedig je kind aan om hun passies en interesses te verkennen en te volgen.
    5. Wees geduldig en begripvol: De puberteit kan een uitdagende tijd zijn, en je kind kan fouten maken of impulsief handelen. Probeer geduldig en begripvol te zijn en hen te helpen leren van hun ervaringen.
    6. Moedig gezonde gewoonten aan: Help je kind gezonde gewoonten te ontwikkelen, zoals genoeg slaap krijgen, regelmatig bewegen en een gebalanceerd dieet volgen.
    7. Praat over moeilijke onderwerpen: Help je kind navigeren door de complexiteiten van de puberteit, relaties en andere moeilijke onderwerpen door open en eerlijke gesprekken te voeren.
    8. Zoek hulp van buitenaf als dat nodig is: Als je kind worstelt met problemen zoals angst, depressie of gedragsproblemen, overweeg dan om hulp te zoeken van een mentaal gezondheidswerkende.
    9. Houd de communicatielijnen open: Moedig je kind aan om met vragen of zorgen naar je toe te komen, en maak een inspanning om betrokken te blijven bij hun leven.
    10. Toon liefde en steun: Belangrijkste van alles, toon je kind liefde en steun gedurende hun puberteit. Laat ze weten dat je er voor ze bent en dat je om hun welzijn geeft.